you rock guys~

suka blog ni tak?

Friday, December 27, 2013

yazid wa yanqus

bismillah....
Apa khabar iman?tepuk dada tanya iman....semakin berkurang kah , semakin meningkat kah? wallahualam...hanya kita dan ALLAH saja yang maha mengetahui...
iman bertambah dan berkurang itu perkara biasa kerana iman itu sendiri memang sifatnya bertambah dan berkurang..

orang2 yang beriman itu tidak sempurna

walaupun dia beriman kepada ALLAH swt , tetap ada waktunya dia akan tersungkur..ada kalanya kita sudah berasa stabil.. rasa iman kita meninggi, aa kalanya kita terleka dan terlalai..lantas menolak kita jatuh ke gaung kesilapan..ketahuilah , kesilapan itu adalah ujian dari ALLAH..dalam stiap ujiannya , pasti akan ada hikmahnya...mengapa begitu dan mengapa begini..

hikmah kejatuhan 

ada kata-kata hikmah berbunyi , " hanya sibuta tahu akan nikmat melihat , hanya si mati tahu nikmat kehidupan."
itulah sebabnya ada hikmah mengapa ALLAH ciptakan iman manusia itu bertambah dan berkurang..ia adalah supaya manusia belajar menghargai iman mereka..manusia yang merasai kelazatan iman , apabila mereka tersasar dari landasan iman , mereka berasa kosong..berasa kekurangan..disinilah pasti insan yang berjiwa sensitif bangkit semula memperbaiki diri..apabila mereka bangkit , mereka bangkit dengan lebih tinggi daripada sebelum kejatuhan mereka..

orang yg benar imannya , pasti bangkit..bergerak memperbaiki diri..hanya org yg palsu imannya akan terus tunduk berputus asa jatuh lebih bawah dari yg sbelumnya..

muhasabah diri

marilah kita muhasabah diri...dimanakah kita...benar imannya , atau palsu imannya...
wallahualam....


#sekadar berkongsi...

yazid : tambah
yanqus : berkurang

No comments: